Snij de boter in kleine blokjes en zet opzij. Weeg water en suiker af. Doe water in een kookpotje en daarop de suiker. Snij de vanillestokken doormidden en voeg merg en stokken toe aan de suiker. Laat een 2-tal minuutjes opkoken tot heel schuimig en roer de vanille wat los.
Klop ondertussen de eieren en dooiers schuimig op.
Als de siroop mooi schuimt, haal je de vanillestokken eruit. Giet nu de vanillesiroop straalsgewijs op de kloppende eieren, krab het pannetje goed uit, en voeg alles bij de eieren nog eens goed samen neerwaarts in de kom en laat die een 3-tal minuten verder kloppen om af te koelen. De kom mag nog lauw zijn maar niet heet, voeg de boter erbij en laat nu 5 min stevig verder kloppen tot een mooie romig stevige boterroom crème. Deze vanille boterroom is klaar voor gebruik.
Bewaar 2 weken in de koelkast in een gesloten pot. Als je hem weer wil gebruiken, haal je hem een uurtje ervoor eruit en klop je hem weer stevig op.
TIP: Schift het mengsel dan was de boter nog te koud, zet gewoon even op warmer plaatsje en laat dan weer opkloppen. Is het geheel te lopend dan zet je hem even in koelkast zodat boter weer opstijft, en dan klop je weer op.