Tomatenwater bereiden: Mix de gepelde tomaten glad in een blender. Zeef dit mengsel door een neteldoek en wring stevig uit, zodat alleen helder tomatenwater overblijft en geen pitjes. Zet apart.
Artisjok-basilicum mascarponecrème: Verwarm de mascarpone zachtjes in een pan.
Voeg de artisjokharten, basilicum en pecorino toe. Mix alles met een staafmixer of in de blender tot een gladde crème. Breng op smaak met zout en peper. Houd warm.
Spaghetti bereiden: Verwarm een grote steelpan zonder olie of boter. Voeg de droge spaghetti toe en bak deze ongeveer 10 minuten, regelmatig omschuddend, tot de pasta licht geroosterd is.
Voeg 2 soeplepels tomatenwater toe samen met de fijngesneden knoflook, salie en basilicum. Blijf continu schudden.
Zodra het tomatenwater is ingekookt, voeg je telkens nieuwe lepels tomatenwater toe. Ga hiermee door totdat alle tomatensap is gebruikt en de pasta gaar is met een mooie glanzende saus. Voeg tussendoor een scheutje olijfolie toe voor extra smaak.
Wanneer alles opgekookt en gecarameliseerd is kan je beginnen met serveren.
Serveren: Plaats een flinke lepel van de artisjokcrème in het midden van een diep bord.
Draai de pasta op met een vleesvork en vorm een mooi nestje op de crème.
Werk af met een blaadje verse basilicum en enkele druppels olijfolie.