Speculaaskoekjes

Favorieten

1u

Geniet van deze heerlijke Sinterklaas speculaas koekjes. Ontdek het recept van Sofie Dumont hier. Perfect voor de feestdagen!

Geniet van deze heerlijke Sinterklaas speculaas koekjes. Ontdek het recept van Sofie Dumont hier. Perfect voor de feestdagen!
Kitchen must haves
Ingrediënten

Wat heb je nodig?

Aantal:

Voor het deeg
75g boter op kamertemperatuur
115g donkere cassonade
40g blonde cassonade
8g kaneel
2g kruidnagelpoeder (gekocht of zelfgemalen, in de vijzel)
0.5 dl whisky (van goede kwaliteit!)
250g bloem, de helft wit, de helft bruin of volkoren
3g bicarbonaat
een snufje zout
één of meerdere houten sinterklaasvormen

Voor de koekjes
speculaasdeeg (zie de ingrediënten hierboven)
1 eierdooier
1 el melk
goudpoeder (in de bak winkel)
walnoten, hazelnoten, amandelen: reken op één noot per koekje
een borsteltje

Voor het deeg
75g boter op kamertemperatuur
115g donkere cassonade
40g blonde cassonade
8g kaneel
2g kruidnagelpoeder (gekocht of zelfgemalen, in de vijzel)
0.5 dl whisky (van goede kwaliteit!)
250g bloem, de helft wit, de helft bruin of volkoren
3g bicarbonaat
een snufje zout
één of meerdere houten sinterklaasvormen

Voor de koekjes
speculaasdeeg (zie de ingrediënten hierboven)
1 eierdooier
1 el melk
goudpoeder (in de bak winkel)
walnoten, hazelnoten, amandelen: reken op één noot per koekje
een borsteltje

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Deeg Warm de oven voor op 180 °C.

Meng de boter met de donkere en blonde cassonade, het kaneel, het kruidnagelpoeder en de whisky.

Voeg de bloem, het bicarbonaat en het zout toe.

Strooi wat bloem in de vormen, klop de overtollige bloem er weer uit en duw het deeg heel goed aan, zodat het zeker tot in alle hoekjes geraakt.

Snijd het deeg vlak af, gelijk met de houten vorm, met een dun mes, bijvoorbeeld een fileermes. Bakkers doen het met een ijzerdraad.

Klop de speculaas weer uit de vorm, op een bakplaat met bakpapier.

Bak 10 minuten op 180 °C en dan 4 minuten op 200 °C. Met volkorenbloem bakt de speculaas iets langer dan met witte bloem alleen.

Koekjes Snijd plakjes van 3 à 5 mm van het speculaasdeeg, in rechthoekige of vierkante vorm, en spreid ze uit over een bakpapier.

Kluts de eierdooier met de melk en strijk er de koekjes mee in.

Doe een theelepel goudpoeder in een kom en rol er de noten door.

Duw op elk koekje een noot.

Bak 10 minuten op 180 °C en dan 4 minuten op 200 °C. Dikkere koekjes hebben iets langer nodig.

Social

Make eat share tag