Stoom de aardappelen: Stoom de krielaardappelen tot ze gaar zijn. Laat ze iets afkoelen en snijd ze in dunne schijfjes.
Opstoven van het witloof: Snijd het witlof in halve lengtes. Snipper de sjalotten en hak de knoflook fijn.
Karameliseren: Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de sjalotten en knoflook toe en bak tot ze licht beginnen te kleuren. Voeg het witlof toe en bak tot het begint te karameliseren.
Afblussen: Breng op smaak met zout en peper. Blus af met de witte wijn en laat dit inkoken tot de vloeistof bijna verdampt is.
Samenstellen: Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de aardappelschijfjes op de bodem van een ovenschaal. Verdeel het gekarameliseerde witloof en sjalotjes eroverheen.
Kaas en spek: Bestrooi royaal met de geraspte Comté kaas en verdeel het gerookte spek erover.
Bakken: Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 15-20 minuten, of tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Serveren: Garneer de tartiflettes met mosterdbloemen, fijngesneden bieslook, kleine stukjes augurk en kamilleblaadjes.