Soezen
Doe water, melk boter suiker en zout in een hoge steelpan en laat opkoken.
Eens het kookt van het vuur, in 1 keer de bloem toevoegen en stevig roeren tot die helemaal gemengd is, nu nog een 2-tal minuten laten verder drogen op het vuur.
Giet over in een grote kom, klop de eieren los, giet ze in verschillende keren erbij al stevig roerend.
Het beslag is klaar wanneer je met je spatel een hoopje neemt, je het beslag van de spatel laat glijden en het mooi in een punt afbreekt, voeg nog wat losgeklopt ei bij als het deeg dunner moet zijn.
Verwarm de oven op 180°.
Neem een bakplaat met bakpapier op.
Doe het beslag in een spuitzak met een rond effen spuitmondje, de diameter van een dikke erwt.
Spuit lage rechte lijnen van 10cm ongeveer, ronde dikke lijnen, geen platte.
Bestrijk met een zachte borstel met dorure.
Bak ze een 20-tal minuten goudbruin, verlaag naar 150° en bak 5’ met de deur open zodat het vocht ontsnapt en ze niet gaan invallen.
Haal uit oven en laat afkoelen.
Banketbakkersroom
Doe de suiker, maizena en vanillemerg in een kom, doe er de dooiers bij en klop stevig los.
Roer er 50 ml melk bij en klop goed los.
Zet de rest van de melk en de uitgeschraapte vanillestok in een hoge steelpan en breng aan de kook, neem van het vuur, doe er de eieren mengeling bij klop goed los en zet weer op vuur en breng aan de kook.
Laat even opkoken en blijf stevig roeren, giet uit in een ovenschaal en leg er plastiekfolie op zodat er zich geen velletje vormt.
Garnituur
Smelt de chocolade en de room samen au bain-marie of in microgolf, roer tot een blinkende mooie ganache.
Doe die in een langwerpig schaaltje, als die opstijft kan je hem steeds weer in de microgolf zetten.
Maak onderaan elke eclair in het midden een gaatje met de ronde spuitmond.
Roer de banketbakkersroom los en doe die in een spuitzak met de ronde spuitmond.
Steek de spuitmond in het gat en spuit er de crème in.
Werk hem af met de chocolade: duw hem in de chocolade ganache, laat even afdruipen en je bent helemaal klaar om te genieten!