Bruin brood

Favorieten

3u45

Geniet van zelfgemaakt vers volkorenbrood. Het recept van Sofie Dumont is makkelijk te maken, je hebt enkel geduld nodig.

Geniet van zelfgemaakt vers volkorenbrood. Het recept van Sofie Dumont is makkelijk te maken, je hebt enkel geduld nodig.
Kitchen must haves
Ingrediënten

Wat heb je nodig?

Aantal:

450 g volkorenbloem of bloem voor bruin brood
8 g zout of minder, naar smaak
20 g honing
25 g verse gist
270 ml ijswater (dat is water met een paar ijsblokjes of ijsschilfers)

Bij het bakken
200 ml water

450 g volkorenbloem of bloem voor bruin brood
8 g zout of minder, naar smaak
20 g honing
25 g verse gist
270 ml ijswater (dat is water met een paar ijsblokjes of ijsschilfers)

Bij het bakken
200 ml water

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?

Meng het zout door de bloem, doe er een kuiltje in en giet de honing erbij.

Brokkel de gist over de bloem.

Giet het ijswater erbij en laat het deeg in een keukenrobot met een kneedhaak kneden. Begin met 4 minuten op de laagste stand en dan 5 minuten op middelhoge snelheid.

Heb je geen keukenrobot, kneed dan minstens 10 minuten met de hand, tot je een elastisch deeg hebt. De ijsblokjes zullen langzaam meesmelten.

Snijd het deeg in twee en bol elke helft op. Duw nu, als een échte bakker, met de muis van je hand in het midden van het deeg en trek de randen rondom rond naar binnen, tot je een bol hebt. Draai die om: nu heb je bovenaan een mooi egaal oppervlak zonder ‘rimpels’ of oneffenheden, die zitten onderaan verstopt.

Leg het deeg meteen op de bakplaat en sluit het hermetisch af met huishoudfolie, zo voorkom je dat de korst bij het bakken gaat barsten.

Zet op een warme plek, bij de oven of de radiator – het deeg moet verdubbelen in omvang.

3 uur later
Verwarm de oven voor op 260 °C.

Haal de folie weg en schuif de bakplaat in de oven.

Giet een groot glas water (200 ml) op de bodem van de oven, voor een flinke wolk stoom, en doe de deur meteen dicht.

Verlaag de temperatuur naar 200 °C en bak 10 minuten.

Bak nog eens 20 minuten op 175 °C.

Haal het brood uit de oven en klop even op de korst: klinkt het brood hol, dan is het klaar.

Social

Make eat share tag