Pizzaplaat met ieders goesting on top

  • 40min (+30min rusttijd deeg & 20min bakken)
  • 4P
  • Next level

Oké, tomatensaus en pesto, dat kennen we allemaal op een pizza. Maar mix eens artisjok met mascarpone, knoflook en Parmezaanse kaas. En gebruik dit als basis. Aiaiai… delizioso!

Ingrediënten

PIZZADEEG
2 theelepels droge instant gist
400 g bloem, type 00
260 ml water op kamertemperatuur
1 eetlepel extra vierge olijfolie
2 theelepel zout
1 theelepel suiker

SAUS
250 g gemarineerde zachte artisjok
250 g mascarpone
2 teentjes knoflook
peper en zout
80 g Parmezaanse kaas

TOMATENSAUS

TOPPINGS
Alle Italiaanse charcuterie die je lust: kazen, geroosterde groenten, olijven, paprika, ui, kappertjes, ansjovis, tonijn, venkelworst, geraspte mozzarella, en ga zo maar door. Alles kan, als het maar niet te nat is. Eindigen doe je altijd met geraspte mozzarella!

Bereidingswijze

Saus: Cutter alles samen tot een gladde massa.

Pizzadeeg: Doe de bloem in een grote kom of op je aanrecht en maak een kuiltje. Giet het water erbij en kneed tot een grove bal deeg. Voeg de olijfolie en het zout toe. Kneed 5 minuten.

Laat 30 minuten rusten onder plasticfolie.

Leg twee vellen bakpapier op je bakplaat zodat de gehele bakplaat inclusief de randen mooi bedekt zijn.

Rol het deeg uit en bekleed je bakplaat ermee. Als het deeg weer ineenkrimpt, laat het dan nog even rusten (elke keer dat je het deeg laat rusten, wordt het meer stretchy en slapper). Duw het deeg met je vingertoppen aan tot je hele plaat bekleed is.

Smeer nu de basis van je keuze op het deeg (in mijn geval de artisjok), maar ook pesto of tomaat kan. Beleg met de toppings. Zorg ervoor dat je het beleg niet te veel op elkaar legt maar mooi verspreid naast elkaar en tot aan de randen van je deeg. Eindig met geraspte mozzarella. Je kunt ook de twee helften van je pizza anders beleggen als je van alles een beetje wilt proeven. Verwarm je oven op maximaal 230 °C. Heb je ook hete lucht met onderkantwarmte? Zet die dan maar aan.

Bak 20-25 minuten. Snijd de pizza en serveer.

TIP

Ingrediënten zoals mortadella, rauwe ham, burrata… hoeven er pas op als ze uit de oven komen.