Kip uit de oven met kaneel, chili en citroen, met cheesy erwten en bloemkool in tomatensaus

  • 1u05
  • 4P
  • Next level

Ingrediënten

KIP MET KANEEL EN CHILI
1 scharrelkip (1,75 kg), bijvoorbeeld zwartpoot of Mechelse koekoek
60 g zachte boter of olijfolie
1 verse chilipeper
peper en zout
1 citroen
bol knoflook
2 stokken kaneel (of 1 theelepel poeder)

CHEESY ERWTEN
300 g erwten vers of diepvries
klont boter
zwarte peper van de molen
snuf fleur de sel
zeste en sap van ½ citroen
50 g Parmezaanse kaas,
versgeraspt

GESTOOMDE BLOEMKOOL MET KRUIDIGE TOMATENSAUS
400 ml tomatensaus
1 grote bloemkool, buitenste bladeren verwijderd, kleintjes mogen eraan blijven, lekker!
klont zachte boter
1 eetlepel honing
1 eetlepel currypoeder

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 185 °C.

Vraag aan je slager of hij de kip in vieren snijdt met alles erop en eraan. Je kunt dit uiteraard ook gewoon zelf doen. Wrijf de stukken kip in met boter. Leg in een ovenschaal. Kruid met peper en zout. Snijd de chilipeper fijn en verdeel rond de kip.

Snijd de citroen in drie dikke schijven. Snijd de knoflook doormidden en schik tussen de stukken kip. Rasp met een scherpe rasp eerst wat kaneel over de kip en schik het restant van de stokjes er ook tussen. Leg de kip een 40-tal minuten in de oven en overgiet geregeld met de jus die vrijkomt.

Doe de tomatensaus in een ovenschaal en leg er de volledige bloemkool op. Smeer in met boter en honing, en bestrooi met currypoeder. Zet samen met de kip in de oven op 185 °C met low steam. Oversaus de kip, knoflook en citroen meermaals met de heerlijke jus.

Kook de erwten kort in gezouten water en giet af. Doe ze in een schaal. Meng een klontje boter met peper en zout erdoor.

Werk af met citroenzeste en -sap, peper en zout en rasp er de kaas over.

TIP

Heeft je oven geen stoomfunctie? Zet een kommetje water erbij in de oven!