Gegrilde Aubergine Melanzane

  • 1u20
  • 4P
  • Next level

Gegrilde aubergine met pittige tomatensaus en gesmolten scamorza op een frisse tomatensalade. Dit is de heerlijke vegetarische aubergine melanzane op de wijze van Sidney. De aubergine wordt geschild, gestoomd en daarna gegrild. Hierover gaat een stevige tomatensaus en gesmolten scamorza. Om het geheel wat frisheid te geven, wordt dit geserveerd op een frisse tomatensalade. 

Ingrediënten

Aubergine:
4 mooie aubergines
Peper en zout van de molen
4 el olijfolie 

Tomatensaus:
2 teentjes knoflook
2-3 el olijfolie
1 sjalot
1 tl piment d’Espelette (of een andere pittige specerij)
2 blikken gepelde tomaten in blokjes
1 kl balsamicocrème
400 g gerookte scamorza 

Tomatensalade:
400 g kerstomaatjes
4 el zachte olijfolie extra vierge
2 el witte balsamicoazijn
Peper van de molen en een snufje fleur de sel
1 kl verse of droge oregano, zeer fijn gesneden 

Bereidingswijze

Voorbereiding aubergines: Schil de aubergines zoals je een aardappel zou schillen, maar laat het kroontje eraan zitten. 

Doorprik ze helemaal met een satéprikker, bestrooi met zout en stoom ze gedurende 20 minuten. 

Laat de aubergines uitlekken, leg ze in een ovenschaal, besprenkel met peper, zout en olijfolie en grill ze gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C. 

Tomatensaus: Fruit de fijngesneden knoflook en sjalot aan in olijfolie samen met de piment d’Espelette. 

Voeg de tomaten en balsamicocrème toe, kruid met peper en zout en laat zonder deksel zachtjes sudderen tot de saus mooi is ingedikt. 

Verdeel de saus over elke aubergine. 

Scamorza: Snijd de scamorza in plakjes en verdeel over de aubergines. 

Zet de oven op de grillstand en laat de scamorza mooi kleuren en smelten, ongeveer 15 minuten. 

Tomatensalade: Halveer de tomaten en meng met de overige ingrediënten. 

Verdeel de salade over de borden en leg in elk bord een gegrilde aubergine. 

Afwerking: Werk af met peper van de molen, wat vlokjes piment d’Espelette en druppeltjes olijfolie. 

  • Koelkast: Bewaar de gegrilde aubergine en tomatensaus apart in luchtdichte containers, maximaal 2 dagen. 
  • Diepvriezen: Gegrilde aubergine en tomatensaus kunnen worden ingevroren. Bewaar in vriesbestendige containers, maximaal 3 maanden. 
  • Opwarmen: Ontdooi de aubergine en saus in de koelkast. Verwarm in de oven op 180°C tot door en door warm.