Spoel de mosselen in koud water, verwijder de mosselen die open blijven staan of stuk zijn. Snij 1 ui en 2 stengels selder fijn, doe in een grote pot met 1 klont boter, laat aanstoven, blus met de witte wijn, voeg mosselen toe, schud op en zet deksel erop, gaar op hoog vuur 1 à 2 min tot ze openstaan en zet van het vuur, laat wat afkoelen.
Zet een groot vergiet op een grote pot en giet hier de mosselen in. Decorticeer de mosselen, je hebt hier enkel de gare mosselen en de heerlijke bouillon ervan nodig. Naargelang de consistentie heb je ong. 1 deel rijst nodig en 3 delen bouillon, ik heb die graag zeer vochtig dus 1 liter bouillon ongeveer. Hou een paar mosselen in de schelp als garnituur.
Snij look, ui en selderstengels zeer fijn en laat aanstoven in een hoge steelpan met de olijfolie, voeg de rijst toe en bak een minuutje al roerend mee, blus met de vermout, voeg tijm, laurier en de saffraan toe, kruid met peper en zout. Voeg nu telkens een pollepel warme mosselbouillon toe en roer geregeld tot die helemaal is opgenomen, doe dit verder tot de bouillon op is.
Roer er de mascarpone en Parmezaan onder en eventueel nog een extra klontje boter, proef en kruid eventueel bij. Serveer in diepe borden, werk af met een paar mosselen en extra geraspte Parmezaanse kaas. Heb je graag meer pit in je risotto, maak er dan op voorhand mijn crispy oil bij.