Chips probeer ik zo veel mogelijk te vermijden, maar deze zelfgemaakte chips komen wel op tafel te staan bij een verjaardagsfeestje. Zoete aardappel bevat veel vitaminen (A, C en B6) en mineralen (calcium, foliumzuur en kalium) en weinig vetten. Je mag er dus ‘no limits’ van genieten!
Mosterd en honing
1. Verwarm de oven voor op 100 °C.
2. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
3. Zet de aardappelen 1 cm onder water in een kom en voeg kurkuma toe voor een mooie kleur. Doe er nog 1 theelepel azijn bij als je ze pittiger wilt.
4. Kook de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar, giet ze af en doe ze in de hakmolentje.
5. Voeg de mosterd en de honing toe. Mix tot een gladde crème.
6. Breng op smaak met 1 theelepel azijn.
7. Strijk de aardappelcrème met een paletmes ongeveer 2 mm dun uit over een antikleefmat. Probeer ervoor te zorgen dat het laagje overal even dun is.
8. Leg de antikleefmat ongeveer 25 minuten op een ovenrooster in de oven tot de ‘chip’ naar boven komt of de mat samentrekt.
9. Draai de chip eventueel nog eens om en zet nog even in de oven, zodat de onderkant ook zeker droog is.
10. Laat de chip afkoelen op de mat en breek hem in stukken.
Zoete aardappel
1. Kook de aardappelen samen met de vijgen gaar.
2. Giet de aardappelen en de vijgen af en mix ze in het hakmolentje tot een gladde crème.
3. Voeg de vlierbessenstroop toe en roer.
4. Strijk de crème met een paletmes dun uit over een antikleefmat. Probeer ervoor te zorgen dat het laagje overal even dun is.
5. Strooi de chiazaadjes over de crème.
6. Leg de antikleefmat op een rooster in de oven tot de ‘chip’ naar boven komt of de mat samentrekt.