Vanille Zanddeeg: Mix alle ingrediënten voor het zanddeeg kort in een keukenrobot tot een balvorm.
Giet uit op werkblad, meng snel de bloem erdoor en vorm twee platte ballen.
Wikkel in plasticfolie. Bewaar één in de diepvries voor later gebruik en de ander in de koelkast om op te stijven voor 2 uur.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Rol het zanddeeg uit tot 3 à 4 mm dikte. Gebruik bloem of plaats tussen twee vellen bakpapier. Vet de bakvormpjes in en bebloem ze. Snijd rondjes uit het deeg, iets groter dan de vormpjes, en druk goed aan in de hoeken. Rol met een deegroller over de bakvorm om overtollig deeg te verwijderen. Bak 12-14 minuten tot goudbruin en laat afkoelen.
De lemon curd: Doe voor de lemon curd alle ingrediënten met de helft van de boter in een hoge steelpan met dikke bodem. Breng de massa al roerend aan de kook. Als er zich dikke blazen vormen, roer dan nog een minuutje langer en voeg daarna de andere helft van de boter toe.
Doe het mengsel door een zeef in een mengkom en dek af met plasticfolie. Laat afkoelen en laat minstens 6 uur (of een nacht) rusten.
Vul de afgekoelde zandbodems met citroencrème, strijk glad.
De meringue: Doe voor de meringue het eiwit en de fijne suiker samen in een ontvette kom en klop ongeveer 10 minuten stevig tot alle suiker is opgelost.
Zeef de poedersuiker erover en meng het er voorzichtig door.
Doe de meringue in een spuitzak. Spuit dotjes op de taartjes en brand af met een bunsenbrander.
Werk optioneel af met een dun schijfje citroen.