5x slimme tips voor een opgeruimde keuken

Een keuken die altijd netjes is? Yesssss please! Maar da’s natuurlijk wel makkelijker gezegd dan gedaan… Zeker als je graag kookt (en dus veel materiaalkes verzamelt) kan je keuken er soms uitzien alsof er net een kookwedstrijd is gehouden – en jij hebt alles gewonnen… behalve het opruimen!

Maar geen paniek – met een paar goeie gewoontes en slimme tools hou je de boel onder controle. Ik deel graag mijn 5 favoriete tips om je keuken écht op orde te houden.  

1. Werk met doorzichtige bewaardozen 

Glazen bokalen of transparante potten zijn echt een gamechanger. Je ziet in één oogopslag hoeveel pasta, rijst of havermout je nog hebt. Het oogt ook veel rustiger dan al die kleurrijke verpakkingen met halfgescheurde sluitstrips (you know what I mean ).

Zo zie je alles in één oogopslag, en is het superhandig om tegen mijn dochter het volgende te zeggen:

"Grace, geef me snel even de kip" of "Pak de spinazie uit de diepvries voor mij."

Plak er een etiket op met de naam én vervaldatum, en je bent vertrokken. Extra tip: groepeer je ingrediënten. Alle soorten bloem bij elkaar, alle soorten suiker op één plek (ik heb er wel tien verschillende: van kokosbloesemsuiker tot dadelpoeder). Duidelijkheid = rust.

2. Ga voor slimme stapelaars

Awel, de grootste ruimtevreters in de keuken? Da’s zonder twijfel je pannen en potten. Je kent het wel: zo’n wankele toren van steelpannen die altijd nét omvalt als je die ene van onderen nodig hebt. Iedereen heeft dat al meegemaakt, toch?

Maar serieus: de oplossing? Dat zijn de Tefal Ingenio pannen. Echt waar, dat is pure keukenmagie. Dankzij hun afneembare handgreep stapel je ze moeiteloos in elkaar – gedaan met pannen-Tetris in je kast!

En wat ik er zo geweldig aan vind: ze zijn niet alleen handig om op te bergen, maar ook super veelzijdig. Je zet ze gewoon op het vuur, schuift ze daarna de oven in, bewaart restjes direct in de koelkast, en hup – achteraf alles in de vaatwasser. Geen gedoe, geen extra afwas.

Ik gebruik ze élke dag. Zonder uitzondering. Ze bestaan in allerlei maten en vormen, mét bijpassende deksels. Dus minder keukengerief nodig én meer plaats over. Eén keer geprobeerd, en je bent verkocht.

"GOEDE TOOLS IN DE KEUKEN ZIJN ECHT GOUD WAARD"
3. Geef alles een vaste plek 

Klinkt misschien simpel, maar het maakt écht een wereld van verschil. Als alles z’n vaste plek heeft, wordt opruimeneen fluitje van een cent en verlies je geen tijd meer met zoeken.

Bij mij thuis werkt het zo: alle kruiden staan netjes samen in een rekje aan de binnenkant van de kastdeurMessenliggen bij elkaar – en ja, die was ik altijd met de hand af (nooit in de vaatwasser!). Mijn foodprocessor en andere toolsverdwijnen netjes in uitschuifbare lades.

En ik deel mijn keuken op in zones: een plek om te koken, één om te snijden, te bewarenaf te wassen… alles zit waar je het nodig hebt.

"Je keuken wordt bijna je eigen mise-en-place: overzichtelijk, praktisch en zen."
4. Gebruik de verticale ruimte

Onze kasten zijn vaak dieper en hoger dan we denken… maar we gebruiken meestal alleen de onderste plank. Da’s toch zonde, hè?

Gebruik die ruimte slim: met ladeverdelers of extra plankjes op pootjes creëer je ineens veel meer overzicht. Hang mandjes of rekjes aan de binnenkant van je kastdeuren – ideaal voor kruidenbouillonblokjes of kleine zakjes.

Kruidenrekjesophanghaakjesslimme mini-opbergers… da’s allemaal kostbare vierkante centimeters die je beter kan benutten!

"Eens je dat systeem hebt, wil je echt niet meer terug, het maakt koken zoveel makkelijker!"

Zelf heb ik thuis zo’n klein economaatje: netjes georganiseerd met alles op categorie – conserventomaten in blikpeulvruchten… En af en toe doe ik een snelle check: wat is op, wat moet bijgevuld worden?

5. Plan wekelijks een mini-reset 

Ik doe dit meestal op zondagavond:

  • Vaatwasser legen
  • Werkblad leegmaken
  • Snijplanken schoon & opgeborgen
  • Koelkast checken op restjes en vervaldatums
  • Frigo netjes indelen (kaas, zuivel, groenten, beleg – alles samen)
  • Weekmenu voorbereiden voor de volgende week. Geen inspiratie? I got you!

Zalig gevoel om de week te starten met een frisse, opgeruimde keuken. Da’s vaak al de helft van het werk!

EXTRA TIPS VANUIT MIJN KEUKEN:

  • Investeer in kwaliteit. Liever één goeie pan dan vijf prulletjes die je nooit gebruikt.
  • Frigo & diepvries? Eén keer per maand alles leegmaken, sorteren én een lijstje maken van wat er nog in zit. Zo voorkom je verspilling.
  • Tools? Ga voor degelijk keukengerief dat je dagelijks gebruikt. Dat maakt koken gewoon véél plezanter.

Heb jij zelf nog goeie hacks of opruimtips voor je keuken?

Laat ze gerust weten – sharing is caring!