Zelfgemaakte Appelazijn

  • 10min (+ 4 weken wachttijd)
  • +/- 1 liter
  • Easy

Dit is een no-waste recept om zelf appelazijn te maken van appelschillen. Ideaal als je bijvoorbeeld appelcompote maakt! Alles wat je nodig hebt zijn appels, een grote glazen pot en geduld. Het resultaat zal troebel zijn en dat is juist de bedoeling. Deze azijn is gezonder omdat hij niet gefilterd of gepasteuriseerd is. Je kunt het gebruiken in alles waarvoor je normaal azijn zou gebruiken, zoals bijvoorbeeld deze zelfgemaakte mayonaise 🙂

Ingrediënten (voor ongeveer 1 liter)

2 kilo appels
50 g honing
Glazen pot van 1 liter (brandschoon, 30 minuten in de oven op 100°C)
Een etamine doek 

Bereidingswijze

Appels schillen: Schil de appels en maak met de geschilde stukken appelmoes. 

Vullen van de pot: Vul de glazen pot tot bijna aan de rand met de appelschillen. 

Water toevoegen: Giet er water bij tot de appelschillen goed onderstaan. 

Honing toevoegen: Voeg de honing toe en roer even door met een schone lepel. 

Gewichtje plaatsen: Leg op de schillen een soort van gewichtje zodat de schillen mooi onder blijven, bijvoorbeeld een zakje gevuld met water. 

Afdekken: Dek de pot af met een etamine doek en zet deze vast met een elastiek. 

Fermenteren: Bewaar de pot op kamertemperatuur. Roer de appelazijn 1-2 keer per dag om. Binnen een paar dagen gaan de appels gisten. Blijf dagelijks doorroeren. Na 4 weken is alle suiker vergist en houd je azijn over. 

Zeef de azijn: Zeef de azijn door een fijne zeef en giet deze over in een schone fles. 

TIPS

  • Gebruik de azijn in sausjes en dressings voor een extra smaakvolle touch. 
  • Je kunt de azijn ook gebruiken om zelf mayonaise te maken. 

Bewaar de appelazijn in een goed afgesloten fles in de koelkast of vriezer. In de koelkast blijft de azijn enkele maanden goed, en in de vriezer kun je het tot een jaar bewaren.