Vis in zoutkorst
Ingrediënten (4 personen)
1 volledige vis van 1 kg, bijvoorbeeld zeebaars of dorade
1 kg grof zeezout
1 eiwit
1 citroen
1 limoen
Instructies
Supersimpel en toch ziet het er indrukwekkend uit. Je hebt heel veel zout nodig om dit gerecht te maken, maar geen zorgen: het dient enkel om de vis vochtig te houden in een korst en om de stevige textuur te bewaren. Het zout dringt dus niet in de vis.
Maak de vis schoon. Laat de kop, de staart, de schubben en het vel eraan.
Laat de oven voorverwarmen op 210 °C.
Kneed het zeezout met het eiwit tot elk korreltje zout ‘blinkt’ van het eiwit. Zorg ervoor dat het geen pap wordt!
Leg de vis in een grote ovenschaal en wrijf het zoutmengsel mooi egaal over de vis. Volg de natuurlijke lijn van de vis en laat kop en staart vrij.
Snij de citroen en de limoen in partjes en verdeel ze rond de vis.
Plaats de schaal twintig minuten in de warme oven.
Laat vijf minuten rusten. Hak dan de zoutkorst open en serveer.
Tip
Vis in zoutkorst kan je ook op de barbecue klaarmaken, dan krijg je een lekker gerookte smaak. Zet daarvoor de vuurvaste schaal op de barbecue met het deksel gesloten. De temperatuur moet minimaal 190 °C bedragen. Haal het pakket na ongeveer dertig minuten van het vuur.
Ja, je kunt de vis in zoutkorst ook op voorhand bereiden. Wikkel de vis na het bakken in aluminiumfolie en bewaar hem in de koelkast. Voor het serveren kun je de vis opnieuw opwarmen in de oven.