Vichyssoise van Comté

  • 30min
  • 10P
  • Next level

Deze Vichyssoise van Comté is een verfijnde variant op de klassieke Franse soep, verrijkt met de rijke smaak van Comté kaas en een frisse waterkerscrème. Perfect als voorgerecht voor een diner of een feestelijke gelegenheid. De topping van hazelnoten, gekonfijte kastanjes en eetbare bloemen geeft een prachtige presentatie en een extra smaakdimensie. 

Ingrediënten

Voor de soep
3 aardappelen
2 preien
2 zoete uien, fijngesneden
Boter
Peper en zout
Kippenbouillon 

Voor de waterkerscrème
150 ml room
50 g Comté, geraspt
1 bosje waterkers 

Voor de topping
Lichte waterkerscrème
Hazelnoten
Gekonfijte kastanjes
Eetbare bloemen 

Bereidingswijze

Bereiding van de soep: 

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Was de preien en snijd ze in dunne ringen. Hak de zoete uien fijn. 

Smelt een klontje boter in een grote pan en fruit de uien, preien en aardappelen op een laag vuur tot ze zacht zijn, maar niet bruin. 

Voeg voldoende kippenbouillon toe zodat de groenten net onderstaan. Breng op smaak met peper en zout. 

Laat de soep zachtjes sudderen tot de aardappelen gaar zijn, ongeveer 15-20 minuten. 

Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa en zeef indien gewenst voor een extra fijne textuur. 

Bereiding van de waterkerscrème: 

Klop de room tot zachte pieken. 

Blancheer de waterkers kort in kokend water, giet af en laat schrikken in ijswater. Pureer de waterkers tot een gladde coulis. 

Meng de waterkerscoulis voorzichtig door de opgeklopte room. Voeg de geraspte Comté toe en roer tot een gladde crème. 

Serveren: 

Schep de soep in kommen. 

Voeg een lepel waterkerscrème toe in het midden van elke kom. 

Garneer met een paar hazelnoten, stukjes gekonfijte kastanje en eetbare bloemen. 

TIPS

  • Voor een extra romige soep kun je een scheutje room toevoegen aan de soep net voor het serveren. 
  • Gebruik verse kippenbouillon voor de beste smaak. 
  • De waterkerscrème kan van tevoren worden gemaakt en in de koelkast worden bewaard tot gebruik. 
  • In de koelkast: De soep kan tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden in een luchtdichte container. De waterkerscrème kan tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard. Roer voor gebruik goed door. 
  • In de vriezer: De soep kan tot 3 maanden worden ingevroren. Laat de soep volledig afkoelen en giet in een luchtdichte vriezerbestendige container. De waterkerscrème is niet geschikt om in te vriezen, omdat de textuur na het ontdooien kan veranderen. 
  • Opwarmen: Verwarm de soep voorzichtig op laag vuur in een pan tot het door en door warm is. Als je de soep uit de vriezer opwarmt, laat deze dan eerst een nacht in de koelkast ontdooien.