Tarte tatin met zeezout en Miso

  • 35min + 45min bakken
  • 6P
  • Next level

Een grote klassieker met een miso toets, het maakt het geheel heel umami en echt next level! Je kiest zelf hoe sterk je de miso wil, versmelt zalig goed met boter suiker en het zurige van de appels, op een heel simpele manier toch iets heel anders!  

Ingrediënten

1 kg Boskoop appelen 
40 g boter 
100 g fijne suiker 
1 el shiro miso of genmai miso voor een intensere smaak 
1 vel kant en klaar bladerdeeg 
½ tl fleur de sel  

Bereidingswijze

Doe suiker in een steelpan, laat smelten en carameliseren en blus met boter.  

Roer goed, meng er dan de miso onder en giet in de bakvorm, besprenkel met zout.   

Schil de appels, snij in 4 en snij klokhuis eruit.  

Leg de kwartjes appels in bloemvorm in de bakvorm en bedek er de hele bodem mee. 

De rest van de appels snij je in fijne stukjes  en verdeel je erover.  

Leg het deeg een kleine cm over de bakvorm en de rest vouw je losjes helemaal in.  

Prik er wat gaatjes door zodat stoom kan ontsnappen.  

Bak 30 min in voorverwarmde oven van 200°.  

Verlaag dan naar 180° en bak nog 15 minuten. 

Laat lichtjes afkoelen, zet een platte schaal op de taart en draai om. 

Klop even on top van de bodem zodat alles goed loskomt en neem bakvorm weg.  

Serveer lichtjes lauw.  

TIP

Heerlijk met een kopje ristretto en een bolletje mokka roomijs!