Surf en turf Sofie Dumont Chef3
Surf en turf Sofie Dumont Chef9
Surf en turf Sofie Dumont Chef2
Surf en turf Sofie Dumont Chef4
Surf en turf Sofie Dumont Chef5
Surf en turf Sofie Dumont Chef6
Surf en turf Sofie Dumont Chef7
Surf en turf Sofie Dumont Chef8

Surf & Turf met Onglet en Gamba’s

  • 45min
  • 4P
  • Next level

Perfect gegrilde onglet en gamba’s geserveerd met een chili-knoflookolie en een noedelsalade. Meer dan een goede combo, dit is het ultieme lievelingsgerecht van hubby Wim. “Baby, wanneer gaan we nog eens surf & turf eten please !!?” Zo gaat dat dan thuis. 

Longhaas aka onglet is een werkspier die vlak bij de longen ligt. Mager met een heerlijk volle smaak. Elk rund heeft er maar één, dus bestel het best van tevoren bij je lokale slager.
De combinatie van het smaakvolle vlees met dan de look en chili olie , en daarop de gegrilde gambas is zo simpel maar zo overheerlijk.  

Ingrediënten

Vlees: 
800 –1KG gram onglet of longhaas
Peper van de molen, fleur de sel
Olijfolie

Gamba’s: 
800 gram verse gamba’s
2 eetlepels arachideolie
1 limoen

Chili-knoflookolie:
6 teentjes knoflook, in schijfjes
2 verse chili’s
200 ml koolzaadolie

Noedels: 
2 takken citroengras
150 gram rijstnoedels naar keuze
2 eetlepels rijstazijn
2 eetlepels arachideolie
2 lente-uitjes, fijngesneden
2 centimeter gember, fijngesneden
125 gram sojascheuten
1 bos Thaise basilicum, grof gehakt
Sap en zeste van 1 limoen
2 handvol ongezouten gegrilde pindanoten

Bereidingswijze

Vlees: Verwarm je OptiGrill voor en kies de functie vlees grillen.

Bestrijk het vlees met olijfolie en kruid stevig met peper en zout.

Leg het vlees op de grill zodra deze is voorverwarmd en kies de gewenste bakwijze. Het toestel berekent automatisch de baktijd op basis van de dikte van het vlees. Heb je geen grilltoestel? Gril het vlees dan in een grillpan of op de barbecue, 2-3 minuten aan elke kant. (afhankelijk van de dikte van het vlees, langer of korter voor jou favo bakwijze)

Laat het vlees onder aluminiumfolie even rusten.

Chili-knoflookolie: Verwarm de koolzaadolie in een steelpan.

Snij de knoflook en chili’s fijn en voeg toe aan de olie. Laat kort schuimen en neem van het vuur.

Gamba’s: Zet je grilltoestel nu op BBQ-modus, dus helemaal openplooien. Laat hem ook weer goed opwarmen.

Besprenkel de gamba’s met olie, peper en zout.

Gril ze aan beide kanten ongeveer een minuut, afhankelijk van de grootte.

Leg de gamba’s op het in sneetjes gesneden vlees en druppel er de chili-knoflookolie over. Besprenkel met limoensap.

Noedelsalade: Kook de noedels zoals vermeld op de verpakking. Spoel onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Doe de noedels in een grote kom.

Klop het citroengras plat, snij of cutter zeer fijn zodat de aroma’s vrijkomen en voeg toe aan de noedels.

Strooi de overige ingrediënten over de noedels en meng goed door elkaar.

Tips

Citroengras en chili’s kun je heel goed invriezen. De perfecte smaakmakers om altijd in huis te hebben. 

Partner

In samenwerking met

Vlees en Gamba’s:

  • Laat het vlees volledig afkoelen voordat je het bewaart.
  • Doe hetzelfde voor de gamba’s.
  • Bewaar het vlees en de gamba’s apart in luchtdichte bakken. Dit helpt om de smaken en texturen te behouden.
  • Bewaar ze maximaal 3 dagen in de koelkast. Voor langere bewaring kun je ze invriezen, maar zorg ervoor dat ze goed verpakt zijn om vriesbrand te voorkomen.

Chili-Knoflookolie:

  • Giet de afgekoelde chili-knoflookolie in een schone, luchtdichte fles of pot.
  • Bewaar deze in de koelkast. De olie kan ongeveer een week in de koelkast blijven.

Noedelsalade:

  • De noedelsalade moet ook volledig afkoelen.
  • Bewaar de noedelsalade in een luchtdichte bak.
  • Deze salade is tot 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Opwarmen en Serveren:

  • Vlees en Gamba’s: Verwarm het vlees en de gamba’s kort in een voorverwarmde oven of grill voor het serveren. Zorg ervoor dat ze niet te lang opwarmen om te voorkomen dat ze uitdrogen.
  • Chili-Knoflookolie: Deze kan op kamertemperatuur worden geserveerd.
  • Noedelsalade: Deze kan koud geserveerd worden, maar je kunt hem ook even op kamertemperatuur laten komen voordat je hem serveert.

Tips:

  • Vermijd het bewaren van het vlees en de gamba’s samen met de chili-knoflookolie, want dit kan de textuur en smaak beïnvloeden.
  • Verpak alle ingrediënten afzonderlijk om de beste smaak en textuur te behouden.
  • Label de bewaarbakken met de datum van bereiding om de houdbaarheid bij te houden.

Met deze bewaartips kun je optimaal genieten van je surf & turf gerecht, zelfs als je het later opnieuw serveert.