surf & turf met noedelsalade Sofie Dumont Chef2
surf & turf met noedelsalade Sofie Dumont Chef4
surf & turf met noedelsalade Sofie Dumont Chef3

Surf & Turf met noedelsalade

  • 40min
  • 4P
  • Next level

Dit is het ultieme lievelingsgerecht van hubby Wim. ‘Baby, wanneer gaan we nog eens surf & turf eten, please?’ Zo gaat dat dan thuis. Geroosterde kraai (aka onglet of longhaas) en gebakken gamba’s met noedelsalade: het is dan ook meer dan een goeie combo. Longhaas is een werkspier die vlak bij de longen ligt. Mager met een heerlijk volle smaak. Elk rund heeft er maar één. Dus dit kun je beter even van tevoren bij je lokale slager bestellen.

Ingrediënten

VLEES
800 g onglet of longhaas
peper van de molen
fleur de sel
olijfolie

VIS
600 g verse gamba’s
2 eetlepels arachideolie
1 limoen

CHILI-KNOFLOOKOLIE
200 ml koolzaadolie
6 teentjes knoflook, in schijfjes
2 verse chilipepers

NOEDELS
150 g rijstnoedels naar keuze
2 takjes citroengras
2 eetlepels rijstazijn
2 eetlepels arachideolie
2 lente-uitjes, fijngesneden
2 cm gember, fijngesneden
125 g sojascheuten
1 bosje Thaise basilicum, grof gehakt
sap en zeste van 1 limoen
2 handen vol ongezouten gegrilde pindanoten

Bereidingswijze

Zet je grillpan zonder olie op het vuur en laat de pan goed heet worden.

Dep het vlees droog en kruid met peper en zout. Wrijf lichtjes in met olijfolie en gril een 2-tal minuten aan beide kanten. Houd het vlees warm in een oven van 45 °C en laat het vlees even rusten. Snijd de kraai daarna in dunne plakjes en serveer op een warme schaal.

Verwarm voor de chili-knoflookolie de olie in een kookpan. Snijd de knoflook en de chilipepers fijn en voeg toe aan de olie. Laat kort schuimen en neem van het vuur.

Zet een grote pan op het vuur en verhit de olie. Bestrooi de gamba’s met zout en bak 1 minuut kort en krachtig. Draai de gamba’s om en bak nog eens 1 minuut. Bak nog even verder en blus met het sap van de limoen. Leg de gamba’s op het vlees en druppel er de chili-knoflookolie over.

Kook de noedels zoals vermeld op de verpakking. Spoel onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Doe de noedels in een grote kom. Klop het citroengras plat zodat de aroma’s vrijkomen. Voeg toe aan de noedels. Strooi er alle andere ingrediënten over en meng goed door elkaar.

TIPS

Citroengras en chilipepers kun je heel goed invriezen. De perfecte smaakmakers om altijd in huis te hebben.