Smurfentaart

  • 1u15
  • Next level

Ingrediënten

Voor het taartendeeg (gistdeeg)
250 g bloem
10 g verse gist
65 ml water
1 ei (50 g)
12 g suiker
100 g malse boter
6 g zout

Voor de vulling
150 g abrikozenconfituur
3 dl slagroom
30 g poedersuiker
witte chocoladeschilfers

Materiaal
zeef
handdoek of plasticfolie
borsteltje
taartvorm
rooster
garde of mixer
mengkom
plastic krabbertje (corn)

Bereidingswijze

Voor het taartendeeg
Los de gist op in het water en voeg er het losgeklopt ei bij. Zeef de bloem en giet uit op werkblad. Maak een bloemkring. Strooi de suiker op de rand. Leg het zout aan de buitenzijde van de bloemkring. Snij de malse boter in blokjes en leg op de randen. Giet het water met de gist en het ei in het midden van de bloemkring. Meng met de vingertoppen de ingrediënten van binnen naar buiten. Voeg stelselmatig meer en meer bloem toe en kneed enkele minuutjes tot een homogeen deeg. Doe dit zeker niet langer dan 5 minuutjes, anders wordt het deeg te elastisch. Verdeel het deeg in 2 stukken. Maak er telkens een bolletje van en pak het in met plasticfolie. Laat een kwartiertje rusten in de koelkast. Beboter met een borsteltje een taartvorm met malse boter. Smeer een taartvorm in met malse boter. Neem een bolletje deeg en rol het uit tot 3 à 4 millimeter dikte. Het andere bolletje mag in de vriezer voor de volgende keer. Bekleed de taartvorm met het deeg. Duw het deeg goed aan. Laat even rusten. Duw het overtollige deeg met de binnenkant van je handen van de taartvorm. Haal met je duim het deeg rondom ietsje naar boven zodat het deeg enkele millimeters boven de taartvorm uitsteekt. Doreer de randen met wat losgeklopt eigeel met scheutje melk.

Voor de vulling
Verdeel de abrikozenconfituur over de taart. Warm de oven voor op 230°C en bak de taart af in 15 minuten. Ontvorm de taart meteen en laat deze afkoelen op een rooster. Klop de slagroom met de poedersuiker tot stevige pieken. Strijk met een corn of plastic krabbertje de slagroom op de taart. Schraap witte chocoladeschilfers van een blok of gebruik kant-en-klare schilfers en strooi royaal over de taart. Bestrooi de taart met poedersuiker, versier naar wens, en hou koel tot gebruik.