Salade paprika peer spek geitenkaas Sofie Dumont Chef3
Salade paprika peer spek geitenkaas Sofie Dumont Chef4
Salade paprika peer spek geitenkaas Sofie Dumont Chef5
Salade paprika peer spek geitenkaas Sofie Dumont Chef6
Salade paprika peer spek geitenkaas Sofie Dumont Chef7

Salade van paprika, peer, geitenkaas en spek

  • 30min
  • 4P
  • Easy

Deze heerlijke salade met geitenkaas, spek en stoofperen is perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een diner. Het is een smaakvolle combinatie van verse groenten, zachte geitenkaas en knapperig spek, allemaal afgemaakt met een zelfgemaakte balsamicovinaigrette. 

Ingrediënten

100 g amandelschilfers
12 fijne sneetjes gezouten spek
1 Romeinse sla
1 rode ui
1 krop rode eikenbladsla
100 g groene olijven (ontpit)
4 kleine zoete paprika’s
400 g zachte geitenkaas
1 bosje bieslook
Peper
Zout
2 el honing
Olijfolie

Voor de peren: 
2 stoofperen
Olijfolie
1 el honing

Voor de vinaigrette: 
4 el balsamicoazijn
8 el olijfolie
1 el honing
Peper
Zout

Bereidingswijze

Meng de geitenkaas met fijngesneden bieslook, peper, zout en honing.

Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten. Vul de paprikahelften met het geitenkaasmengsel. Leg ze in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C.

Leg de sneetjes spek op een bakplaat en bak ze 10 minuten krokant in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat uitlekken op keukenpapier.

Schil en halveer de peren. Bak ze in een pan met olijfolie en wat honing tot ze goudbruin zijn.

Was de Romeinse sla en rode eikenbladsla, en zwier ze droog. Schil de rode ui en snijd deze in ringen.

Vinaigrette maken: Meng de balsamicoazijn, olijfolie, honing, peper en zout in een kom.

Verdeel de sla over de borden. Voeg de uienringen en krokante spek toe. Leg de gevulde paprika’s en gebakken peren erbij. Werk af met de vinaigrette, geroosterde amandelschilfers en groene olijven. Serveer onmiddellijk.

TIPS

  • Voeg eventueel wat knapperig brood toe als bijgerecht.
  • Gebruik rijpe peren voor een zoetere smaak.
  • Voor een extra crunch kun je wat geroosterde pijnboompitten toevoegen.
  • In de koelkast: Bewaar de verschillende componenten van de salade (sla, geitenkaaspaprika’s, spek, peren, vinaigrette) apart in luchtdichte containers. Ze blijven maximaal 2 dagen vers.
  • In de vriezer: De salade zelf is niet geschikt om in te vriezen, maar de gevulde paprika’s kunnen tot 2 maanden in de vriezer worden bewaard. Zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je ze invriest. Verpak ze in luchtdichte vrieszakken of containers. Ontdooi de paprika’s in de koelkast voordat je ze opnieuw verwarmt.