Mosselen met chorizo en tomaat Sofie Dumont Chef7
Mosselen met chorizo en tomaat Sofie Dumont Chef9
Mosselen met chorizo en tomaat Sofie Dumont Chef3
Mosselen met chorizo en tomaat Sofie Dumont Chef6
Mosselen met chorizo en tomaat Sofie Dumont Chef5
Mosselen met chorizo en tomaat Sofie Dumont Chef4
Mosselen met chorizo en tomaat Sofie Dumont Chef8

Mosselen met chorizo en tomaat, frietjes en mayonaise

  • 40min
  • 4P
  • Next level

Mosselen met een extra kick dankzij de chorizo! Verse frietjes, met mayonaise natuurlijk. Vraag aan je visboer de meest gevulde mosselen en niet de grootste.

Ingrediënten

Mosselen:
3 kilogram mosselen
250 gram venkel
2 uien
6 teentjes knoflook
2 klontjes boter
160 ml sherry
200 g fijngesneden chorizo
tijm en laurier
400 ml tomatensaus

Verse mayonaise: 
250 ml maïs- of zonnebloemolie
1 ei
peper en zout
1 eetlepel azijn
1 eetlepel mosterd
sap van 1/2 citroen

frietjes

Bereidingswijze

De verse mayonaise: Neem een maatbeker en schenk er de olie in. Breek het ei en voeg bij de olie. Kruid met peper en zout.

Voeg de azijn, mosterd en het citroensap toe. Zet de staafmixer op de bodem en trek langzaam naar boven, mix tot alles mooi gebonden is. Voil.: mayonaise! Doe in een potje met deksel en zet in de koelkast.

De mosselen: Maak de mosselen in een heel grote pot, of maak ze in twee porties.

Was de mosselen grondig. Stoof de ui en knoflook in een kookpan met boter. Blus met sherry en laat 1 minuut sudderen.

Voeg er de grof gesneden chorizo, tijm en laurier aan toe en bak 2 minuten op. Voeg de tomatensaus toe en laat even opkoken. Voeg de mosselen toe, meng even goed door elkaar en zet het deksel erop. Schud eens goed op en de mosselen zijn gaar na 4 . 5 minuten.

Serveer met (verse) frietjes en mayonaise. Dat is feest!

TIPS

In plaats van chorizo kun je ook in stukjes gesneden merguezworstjes gebruiken, zolang het maar pittig is.

Mosselen met Chorizo en Tomaat:

  • Koelkast: Bewaar restjes van de mosselen maximaal 1 dag in een afgesloten bakje in de koelkast. Laat de mosselen eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze in de koelkast zet.
  • Opwarmen: Warm de mosselen voorzichtig op in een pan op laag vuur. Vermijd te lange opwarmtijden om te voorkomen dat de mosselen taai worden.

Verse Frietjes:

  • Koelkast: Verse frietjes zijn het lekkerst als ze direct worden gegeten. Mocht je toch restjes hebben, bewaar ze maximaal 1 dag in een afgesloten bakje in de koelkast.
  • Opwarmen: Verwarm de frietjes opnieuw in de oven op 200°C voor ongeveer 10 minuten om ze weer krokant te maken. Frietjes verliezen echter wel hun oorspronkelijke knapperigheid na het bewaren.

Verse Mayonaise:

  • Koelkast: Bewaar de zelfgemaakte mayonaise tot 3 dagen in een afgesloten potje in de koelkast.
  • Gebruik: Roer de mayonaise even door voor gebruik, vooral als deze wat is gescheiden.