Mini Tartiflette met Witloof en Comté

  • 45min
  • 10P
  • Next level

Ben je op zoek naar een heerlijk en hartig gerecht voor een gezellige avond met vrienden of familie? Deze Mini Tartiflette met witloof en Comté is precies wat je nodig hebt! Het combineert de romige smaak van Comté kaas met de subtiele bitterheid van witloof en de hartigheid van spek, allemaal geserveerd op een bedje van gestoomde krielaardappelen. Een gegarandeerde hit aan tafel! 

Ingrediënten

10 krielaardappelen (1 per persoon)
4 stronken witlof
4 sjalotten
4 teentjes knoflook
50 g boter
200 g Comté kaas, geraspt
60 ml witte wijn
Zout en peper naar smaak
Gerookt spek, naar smaak 

Topping
Enkele mosterdbloemen
Fijngesneden bieslook
Kleine stukjes augurk
Kamilleblaadjes 

Bereidingswijze

Stoom de aardappelen: Stoom de krielaardappelen tot ze gaar zijn. Laat ze iets afkoelen en snijd ze in dunne schijfjes. 

Opstoven van het witloof: Snijd het witlof in halve lengtes. Snipper de sjalotten en hak de knoflook fijn. 

Karameliseren: Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de sjalotten en knoflook toe en bak tot ze licht beginnen te kleuren. Voeg het witlof toe en bak tot het begint te karameliseren. 

Afblussen: Breng op smaak met zout en peper. Blus af met de witte wijn en laat dit inkoken tot de vloeistof bijna verdampt is. 

Samenstellen: Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de aardappelschijfjes op de bodem van een ovenschaal. Verdeel het gekarameliseerde witloof en sjalotjes eroverheen. 

Kaas en spek: Bestrooi royaal met de geraspte Comté kaas en verdeel het gerookte spek erover. 

Bakken: Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 15-20 minuten, of tot de kaas gesmolten en goudbruin is. 

Serveren: Garneer de tartiflettes met mosterdbloemen, fijngesneden bieslook, kleine stukjes augurk en kamilleblaadjes. 

TIPS

  • Zorg ervoor dat de aardappelen niet te zacht worden tijdens het stomen, zodat ze hun vorm behouden bij het samenstellen van de tartiflette. 
  • Voor een extra smaakvolle twist kun je een beetje tijm of rozemarijn toevoegen tijdens het karameliseren van het witlof. 
  • Koelkast: Bewaar eventuele restjes in een luchtdichte container in de koelkast. Consumeer binnen 2 dagen voor de beste smaak en textuur. 
  • Vriezer: Laat de tartiflette volledig afkoelen en plaats deze in een luchtdichte, vriesbestendige container. Bewaar tot 3 maanden in de vriezer. 
  • Opwarmen: Voor het opwarmen uit de koelkast, plaats in een voorverwarmde oven op 180°C tot door en door warm. Voor het opwarmen uit de vriezer, laat eerst volledig ontdooien in de koelkast en verwarm dan zoals hierboven beschreven. Alternatief kan de magnetron worden gebruikt voor kleinere porties.