Kreeftenbisque Sofie Dumont Chef2
Kreeftenbisque Sofie Dumont Chef3
Kreeftenbisque Sofie Dumont Chef4

Kreeftenbisque

  • 2u30
  • 2 liter
  • Next level

Een klassieke kreeftenbisque die altijd indruk maakt op een feesttafel. Ik raad aan om meteen een grotere hoeveelheid te maken en een deel in te vriezen, zodat je er langer plezier van hebt! Als kreeft buiten je budget valt, kun je ook andere zeevruchtenschalen gebruiken, zoals garnalen– of langoustineschalen. Vooral in de koppen zit de meeste smaak. Je kunt verse of ontdooide kreeft gebruiken; vraag je visboer om deze alvast in stukken te hakken. Laat de scharen heel; deze kun je na 10 minuten uit de bouillon halen, openkappen en gebruiken als garnituur.

Ingrediënten

1,5 kg kreeft
1 kg visafval
3 el arachideolie
1 tl cayennepeper
1 el zwarte peper
Peper en zout
4 takken tijm
2 laurierbladeren
1 bol knoflook
4 takken selderij
4 wortelen
3 grote uien
500 ml halfzoete witte wijn
150 g tomatenpuree
90 g boter
100 g bloem
Fijngehakte peterselie
Eventueel een scheutje room 

Bereidingswijze

Verhit de arachideolie in een grote stoofpot en bak de kreeftstukken stevig aan gedurende ongeveer 10 minuten. 

Voeg de geschilde en in stukken gesneden groenten, knoflook, tijm, laurier en alle kruiden toe. Laat alles nog 10 minuten al roerend meebakken. 

Blus af met de witte wijn, voeg de tomatenpuree en het visafval toe. Vul de pot tot bovenaan met water en laat de soep een uur zachtjes sudderen. 

Zeef de bouillon in verschillende keren en druk de vaste bestanddelen goed uit om alle sappen op te vangen. 

Smelt de boter in de stoofpot en voeg in één keer de bloem toe. Bak dit 2-3 minuten tot de bloemsmaak verdwijnt. 

Voeg een deel van de gezeefde bouillon toe en klop de klontjes eruit. Voeg vervolgens de rest van de bouillon toe, breng aan de kook en mix eventueel met een staafmixer om de soep glad te maken. 

Proef en kruid eventueel bij. Als je de bisque romig wilt maken, voeg dan een scheutje room toe in de tasjes, niet in de grote pot, om te voorkomen dat de bisque snel zuur wordt. 

Schep de bisque in tasjes en werk af met kreeftenstukjes en fijngesneden peterselie. 

TIPS

  • Garneer de bisque met garnaaltjes of langoustines voor een extra luxe touch. 
  • Je kunt de kreeftenbisque ook gebruiken als basis voor garnaalkroketten. 
  • Koelkast: Bewaar de bisque maximaal 2 dagen in een luchtdichte container. 
  • Diepvries: De bisque kan tot 3 maanden in de diepvries worden bewaard. Zorg ervoor dat je de bisque volledig laat afkoelen voordat je hem invriest. 
  • Heropwarmen: Verwarm de bisque langzaam op een laag vuur, onder regelmatig roeren. Voeg indien nodig een beetje water of bouillon toe om de gewenste consistentie te behouden.