Jambalaya met tomatensalade

  • 45min
  • 4P
  • Next level

Ik mag eerlijk zijn; mijn man kookt bijna nooit, maar dit recept kan hij écht! Het is iedere keer genieten wanneer ik mijn voeten onder tafel mag schuiven en hij deze bom aan kleuren, geuren, texturen en smaken op tafel zet. Merci sjoe!

Ingrediënten

4 drumsticks
peper en zout
2 eetlepels arachideolie
200 g chorizoworst, gesneden in plakjes van 1 cm, en daarna in blokjes
5 teentjes knoflook, in plakjes
1 fijngesneden chilipepertje
1 grote ui
1 koffielepel allspice (of kaneel en zwarte peper)
1 koffielepel gerookte-paprikapoeder
1 liter kippenbouillon
2 tomaten
1 gele paprika
1 groene paprika
300 g rijst
8 grote zoetwatergarnalen
2 lente-uitjes

Tomatensalade:
4 grote vleestomaten
1 grote witte ui
1 koffielepel fleur de sel
zwarte peper van de molen
4 eetlepels zachte olijfolie
2 eetlepels azijn

Bereidingswijze

Kruid de drumsticks met peper en zout. Kleur ze rondom in arachideolie. Neem ze uit de pan en zet ze even opzij.

Bak in dezelfde pan de chorizo met knoflook, chili en fijngesneden ui. Kruid met allspice en paprikapoeder, laat even meebakken. Blus met bouillon.

Snijd de tomaten en paprika in stukjes en voeg ze samen met de rijst toe. Roer even en laat koken. Verlaag het vuur zodra de bouillon kookt, kruid bij indien nodig.

Roer alles nog eens goed door elkaar en leg de drumsticks erop. Dek af met een deksel en laat 20 minuten sudderen. Niet meer roeren.

Leg er na 20 minuten de zoetwatergarnalen op en laat nog 5 minuten verder sudderen.

Werk af met de fijngesneden lente-ui.

Spoel en snijd de tomaten in schijven voor de tomatensalade. Snijd de ui in fijne ringen. Meng de tomaten en de ui met de overige ingrediënten.

  1. Afkoelen:
    • Laat de jambalaya volledig afkoelen voordat je deze bewaart. Dit helpt bij het voorkomen van condensatie, wat de kans op bacteriegroei vermindert.
  2. Koelkast:
    • Bewaar de jambalaya in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Het is belangrijk dat de container goed afsluit om de versheid te behouden en geuren van andere voedingsmiddelen te voorkomen.
    • In de koelkast kun je de jambalaya tot 2-3 dagen bewaren.
  3. Vriezer:
    • Als je de jambalaya langer wilt bewaren, kun je deze invriezen. Verdeel de jambalaya in porties en plaats ze in luchtdichte diepvriesbakken of diepvrieszakken.
    • Label de containers met de datum van invriezen.
    • In de vriezer blijft de jambalaya tot 2-3 maanden goed.
  4. Opwarmen:
    • Koelkast: Haal de jambalaya uit de koelkast en verwarm deze in een pan op het fornuis op middelhoog vuur. Voeg eventueel een beetje water of bouillon toe om uitdroging te voorkomen. Roer regelmatig tot het gerecht volledig is opgewarmd.
    • Vriezer: Laat de bevroren jambalaya eerst ontdooien in de koelkast (bij voorkeur een nacht van tevoren). Vervolgens kun je de ontdooide jambalaya opwarmen zoals hierboven beschreven.
    • Je kunt de jambalaya ook direct uit de vriezer opwarmen in de magnetron of in een ovenbestendige schaal in de oven. Zorg ervoor dat het gerecht gelijkmatig wordt verwarmd om voedselveiligheid te garanderen.

Tips:

  • Vermijd herhaaldelijk opwarmen en afkoelen van de jambalaya, omdat dit de kwaliteit en veiligheid van het voedsel kan verminderen.
  • Voeg bij het opwarmen eventueel wat extra verse groenten of kruiden toe om de smaak weer op te frissen.

Met deze bewaarinstructies kun je optimaal genieten van je jambalaya, zelfs als je wat over hebt voor later!