Griekse Ballekes met Orzo en Geconfijte Kerstomaatjes Pesto Style

  • 50min
  • 4P
  • Next level

Een heerlijk eenpansgerecht met gekruide Griekse rundsgehaktballetjes in een zalige pesto-achtige saus met geroosterde kerstomaatjes! De ingrediënten van een klassieke pesto worden hier niet gemixt, maar versmelten in de saus terwijl de orzo perfect gaar kookt. Echt een gerecht voor de hele familie, want zeg nu zelf, balletjes, tomatensaus en pasta, dat is  altijd een winner toch!! 

Ingrediënten

Griekse Balletjes:
600 g rundergehakt
2 eieren
1 cup paneermeel
2 el fijngehakte dille
2 el fijngehakte munt
1 el oregano
1 tl knoflookpoeder
1 blokje feta, verkruimeld
Peper en zout (naar smaak) 

Orzo:
250 g orzo
700 ml kippen- of groentebouillon 

Geconfijte Tomaatjes Pesto:
1 kg kerstomaatjes (in verschillende kleuren)
1/2 bol knoflook, gehalveerd
1 takjes rozemarijn
1 el olijfolie
75 g vers geraspte Parmezaanse kaas
1/2 bosje basilicum
1/4 citroen (sap)
40 g pijnboompitten
Peper en zout (naar smaak) 

Bereidingswijze

Geconfijte Tomaatjes:  Verwarm de oven voor op 200°C. 

Doe de kerstomaatjes, de gehalveerde knoflookbol en de takjes rozemarijn in een grote ovenschaal. Meng met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. 

Rooster de tomaatjes 35 minuten in de oven. 

Knijp de zachte knoflook uit de schil en meng het met de tomaatjes. . 

Griekse Balletjes:  Meng het rundergehakt met eieren, paneermeel, dille, munt, oregano, knoflookpoeder, feta, peper en zout. Vorm hier balletjes van. 

Verhit wat olijfolie in een grote pan en bak de balletjes rondom bruin. Zet ze even opzij. 

Orzo en Saus:  Snipper een ui fijn en fruit deze in dezelfde pan waarin je de balletjes hebt gebakken. Voeg eventueel een extra scheutje olijfolie toe. 

Voeg de orzo toe aan de ui en blus met de bouillon. Laat dit 5 minuten koken. 

Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas en hak de basilicum fijn. 

Voeg de geconfijte tomaatjes, de Parmezaanse kaas, gehakte basilicum, pijnboompitten en de gehaktballetjes toe aan de orzo. Breng op smaak met peper en zout. 

Laat het geheel nog 5 minuten zachtjes sudderen onder deksel. 

Serveren: Serveer het gerecht met verse basilicumblaadjes. Als je van een beetje pit houdt, kun je een fijngehakte chilipeper aan de saus toevoegen. 

  • Koelkast: Bewaar het gerecht afgedekt in de koelkast voor maximaal 2 dagen. Verwarm het op laag vuur en voeg eventueel wat bouillon of passata toe als de saus te dik is. 
  • Vriezer: Je kunt dit gerecht ook invriezen. Laat het volledig afkoelen, verdeel het in porties en bewaar tot 3 maanden in de vriezer. Laat het in de koelkast ontdooien en warm het zachtjes op in een pan. Voeg indien nodig wat bouillon of passata toe om de saus op te frissen.