Gestoomde ballekes met boontjes, broccolini en yoghurt-muntsaus
Duurtijd: 30 minuten
Ingrediënten (voor 4 personen)
Ballekes
400 g varkens-kip gehakt
3 el oestersaus
2 teentjes look, fijn geraspt
1 kl geraspte gember
1 grote sjalot, fijn gesneden
4 lente-uitjes, fijn gesneden
Peper
Zout
1 el maïzena
Serveren met
400 g broccolini
500 g boontjes
Saus
1 el munt, fijn gesneden
3 el Griekse yoghurt
3 el sweet chili saus
zeste en sap van ½ limoen
peper en zout
Afwerking
1 komkommer in schijfjes
een handvol munt- en korianderblaadjes, grof gesneden
Bereidingswijze
Voor de ballekes meng je alle ingrediënten goed onder elkaar.
Rasp de look en de gember.
Schil je sjalot fijn en doe er de lente-uitjes bij. Goed mengen onder het gehakt.
Maak er vervolgens balletjes van die ongeveer zo groot zijn als een golfbal/pingpongbal
Gebruik hier eventueel een ijsschep voor maar het kan ook perfect zonder.
Was de boontjes en dop ze.
Was de broccolini en snij een klein stukje van de onderkant van de stammetjes.
Verdeel de broccolini en de boontjes over een grote ovenschaal en schik er de balletjes tussen. Gebruik bij voorkeur een brede schaal, zodat niet alle groenten opgehoopt zitten. De stoom moet aan elke groente kunnen, zodat elke groente gaar is.
Stoom gedurende15 minuten.
Roer ondertussen alles voor de saus onder elkaar.
Giet eventueel wat kookvocht weg uit de schaal.
Serveer de ballekes met de saus.
Werk af met schijfjes komkommer en de kruiden.
Tips
Varieer zeker eens met het gehakt! Lamsgehakt en bloemkool lijkt me ook een heerlijke combo!
Partner
In samenwerking met AEG
Ja, yoghurt-muntsaus kan worden gebruikt als dipsaus voor groenten of als dressing voor salades.
Ja, je kunt de gehaktballetjes van tevoren maken en in de koelkast bewaren totdat je klaar bent om ze te stomen.