creme brulee taart2
creme brulee taart3

Crème brûlée-taart

  • 55min (+1u bakken & 4u opstijven)
  • 6P
  • Next level

Ingrediënten

KORSTDEEG
160 g bloem
2 eetlepels suiker
1 theelepel zout
140 g koude boter in blokjes
40 ml ijswater

VULLING
160 ml melk
1 vanillestokje
80 g fijne suiker, de helft voor vulling en de helft voor on top
1 ei en 4 eierdooiers
300 ml room
snuf zout


bakparels of droge bonen
taartvorm van 23 cm diameter met een hoogte van 4 à 5 cm

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve het water, in een cutter en blend tot een poederachtig geheel. Voeg het water toe en cutter kort tot er zich bijna een bal vormt.

Duw alles bij elkaar tot een bal. Duw plat en wikkel in folie. Laat 30 minuten in de koelkast opstijven.

Kook ondertussen de melk met het uitgeschraapte vanillestokje en het merg. Laat even afkoelen, schraap het vanillestokje opnieuw uit langs de rand van de pan om alle aroma’s mee te hebben en roer er 40 gram suiker door. Klop het ei en de dooiers los en voeg toe samen met de room. Voeg een snufje zout toe en roer alles goed door elkaar. Zet even opzij (niet in de koelkast).

Verwarm de oven voor op 185 °C.

Rol het deeg tussen twee bakpapieren uit tot een egaal rond deeg van 2 à 3 millimeter dik. Leg bakpapier op de bodem van de vorm. Stort het deeg erop en duw goed in de randen. Leg er bakpapier overheen. Giet bakparels of droge bonen op. Bak 25-30 minuten in de oven op 185 °C. Trek het bakpapier even omhoog en check. Het deeg mag niet meer rauw zijn in het midden.

Haal uit de oven, verlaag de temperatuur naar 150 °C.

Verwijder de bakbonen en het bovenste bakpapier. Roer het melkmengsel nog eens goed om en giet in de bakvorm. Zet op een bakplaat en plaats in de oven.

Bak nu 30-35 minuten. Als je er voorzichtig mee schudt, mag het nog wat pudding lijken maar niet vloeibaar; het stijft nog verder op in de koelkast. Laat afkoelen, leg er plasticfolie overheen en zet de taart minimaal 4 uur (maar mag ook een nacht) in de koelkast.

Verwijder de plasticfolie. Strooi de andere helft van de suiker op de taart en draai rond met je taart zodat de suiker er mooi egaal oplicht. Karamelliseer met een bunsenbrander. Blijf met de brander weg van de rand zodat je die niet verbrandt.

TIP

Je kunt de taart het beste branden net voordat je hem op tafel zet.