Chinees Stoofpotje van Ribbetjes met Look, Gember en 5-Spice

  • 1u15
  • 4P
  • Next level

Dit stoofpotje eet ik zelf heel graag bij de chinees, lekker gekruide saus met ribbetjes zo zacht als boter om lekker op te peuzelen. Met dit makkelijk recept kan je ze zelf maken thuis om zalig van te genieten! Ze worden gegaard in een rijke bruine sojasaus met look, gember en dan de heerlijke 5-spice.  Een beetje rijst en komkommer erbij en dat is thuis heerlijk genieten! 

Ingrediënten

Voor het stoofpotje: 
2500g varkensribbetjes
1 el ghee
1 el 5-spice poeder
6 teentjes knoflook, fijngehakt
5 cm gember, fijngehakt
2 sjalotten, fijngehakt
½ chilipeper, fijngehakt
3 el bruine suiker
3 el sojasaus
1 el appelazijn
500 ml bruine fond of kippenbouillon
1 el maizena, opgelost in een beetje water

Voor de sesamrijst: 
200g Basmatirijst
Sesamzaadjes, geroosterd
Sushi azijn
4 lenteuien, fijngehakt

Voor de komkommersalade: 
1 komkommer, in dunne schijfjes gesneden
2 el azijn
1 el sesamolie
Een snuifje zout

Bereidingswijze

Snij de varkensribbetjes van elkaar en kruid ze met peper, zout en 5-spice poeder.

Verhit de ghee in een brede stoofpot en bak de ribbetjes rondom mooi goudbruin. Doe dit in meerdere keren om ze goed aan te kunnen kleuren. Haal ze vervolgens uit de pan.

In dezelfde pan, voeg de fijngehakte look, gember, sjalotten en chilipeper toe. Laat even aanstoven.

Voeg de bruine suiker toe en laat karamelliseren. Blus vervolgens met de appelazijn en sojasaus, voeg dan de bouillon toe en roer goed om.

Voeg de ribbetjes weer toe aan de pot en laat ongeveer 45 minuten zachtjes sudderen tot de ribbetjes zacht zijn.

Haal de ribbetjes uit de saus. Voeg het opgeloste maizena toe aan de saus om deze in te dikken. Voeg de ribbetjes weer toe aan de dikke saus. Deze stap kan overgeslagen worden als je de saus liever niet gebonden hebt.

Bereid de komkommersalade door de schijfjes komkommer te mengen met azijn, sesamolie en een snuifje zout.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer er de fijngehakte lenteui, een beetje sushi azijn en de geroosterde sesamzaadjes door.

Serveer de ribbetjes met de sesamrijst en komkommersalade.

Ribbetjes: 
Afkoelen: Laat de ribbetjes eerst afkoelen tot kamertemperatuur na het koken. Doe dit binnen twee uur na bereiding om bacteriegroei te voorkomen.
Bewaren: Plaats de afgekoelde ribbetjes in een luchtdichte container. Giet er wat van de saus over om de ribbetjes vochtig te houden. Dit helpt om uitdroging tijdens het opnieuw opwarmen te voorkomen.
Koelkast: Bewaar de container in de koelkast als je van plan bent ze binnen 3 dagen te consumeren.
Vriezer: Voor langere bewaring kun je de ribbetjes invriezen. Ze blijven tot 3 maanden goed in de vriezer. Zorg ervoor dat je ze goed verpakt om vriesbrand te voorkomen, bij voorkeur in vacuümzakken of luchtdichte containers.

Sesamrijst:
Bewaren: Eenmaal afgekoeld, plaats de rijst in luchtdichte containers en bewaar in de koelkast.
Houdbaarheid: De rijst blijft tot 1 dag goed in de koelkast.

Komkommersalade: 
Bewaren: De komkommersalade is het best vers te consumeren. Als je het toch moet bewaren, doe de salade dan in een luchtdichte container.
Koelkast: Bewaar de salade tot 1 dag in de koelkast. Door de dressing kan de komkommer waterig worden en zijn knapperigheid verliezen.