Bao Buns met Gemarineerde Tofu

  • 30min + 1u marineren en rijzen
  • 8 bao buns
  • Next level

Een vegetarische bao bun met gemarineerde tofu, verse kruiden en pittige gochujang-mayonaise! Een feest bij elke hap. De bao bun is zo zacht als een wolkje, de gemarineerde tofu wordt gebakken en gekarameliseerd in de pan en dan afgewerkt met koriander en lente-ui. En daar bovenop de heerlijke spicy gochujang-saus! Oh boy! Wie gaat hem maken? 

Ingrediënten

Tofu Marinade:
4 stuks stevige tofu
10 cl zoete sojasaus
10 cl sojasaus
5 g gerookte paprika
5 g knoflook, fijngehakt 

Bao Bun:
300 g T65 bloem
15 g maïzena
5 g zout
5 g bakpoeder
220 g sojamelk
40 g suiker
5 g droge gist 

Gochujang Mayonaise:
5 el verse mayonaise
1 el gochujang
1 kl honing
1 el limoensap
1 el sojasaus 

Topping:
2 stuks lente-ui, in dunne ringen
1 bosje koriander, grof gehakt 

Bereidingswijze

Tofu Marinade: Meng de zoete sojasaus, sojasaus, gerookte paprika en fijngehakte knoflook in een grote kom. 

Voeg de tofu toe en zorg ervoor dat de plakjes volledig ondergedompeld zijn in de marinade. 

Laat de tofu marineren terwijl je de bao buns bereidt (ongeveer 1 uur). 

Bao Bun: Verwarm de sojamelk tot lauwwarm en los de droge gist erin op. Laat dit mengsel 5 minuten staan. 

Meng ondertussen de bloem, maïzena, zout en bakpoeder in een grote kom. 

Voeg de sojamelk met gist toe aan de droge ingrediënten en meng tot een glad en homogeen deeg ontstaat. 

Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 15 minuten rusten. 

Verdeel het deeg op een met bloem bestoven werkblad in 6-8 stukken, afhankelijk van de gewenste grootte van de bao buns. 

Rol elk stuk deeg uit tot een dikte van ongeveer 8 mm. Bestrijk de bovenkant met plantaardige olie en vouw ze dubbel. 

Laat de bao buns 5 minuten rijzen voordat je ze 10 minuten stoomt. 

Tofu Bereiding: Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gemarineerde tofuschijfjes goudbruin aan beide kanten. Bewaar een beetje van de marinade om bij het serveren toe te voegen. 

Serveren: Open voorzichtig de gestoomde bao buns en vul ze met de gebakken tofu. 

Voeg een beetje van de overgebleven marinade toe voor extra smaak. 

Garneer met lente-ui en koriander. 

TIPS

  • Voor extra smaak kun je chilisaus of sriracha toevoegen aan de marinade. 
  • Voeg wat julienne gesneden wortel of komkommer toe voor extra knapperigheid. 

In de koelkast: 

  • De gestoomde bao buns kunnen tot 2 dagen in een luchtdichte container in de koelkast bewaard worden. Opnieuw opwarmen kan het beste door ze kort te stomen. 
  • De gemarineerde tofu kan tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden. 

In de vriezer: 

  • De gestoomde bao buns kunnen tot 2 maanden in de vriezer bewaard worden. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdichte container of diepvrieszak plaatst. Opnieuw opwarmen kan het beste door ze direct uit de vriezer kort te stomen. 
  • De gemarineerde tofu kan tot 1 maand in de vriezer bewaard worden. Plaats de tofu in een luchtdichte container of diepvrieszak. Laat de tofu ontdooien in de koelkast en verwarm opnieuw in een koekenpan of magnetron.